arrows Stavba roku arrowsMedailónek přihlášené stavby do soutěže Stavba roku 2016 - Volmanova vila
text redakce
číslo:
Medailónek přihlášené stavby do soutěže Stavba roku 2016 - Volmanova vila
V prestižní celorepublikové soutěži Stavba roku 2016 se kromě desítek dalších přihlášených děl představí i rekonstruovaná Volmanova vila.
odeslat odeslat    tisk tisk

Zanedbaný skvost továrníka Volmana
Vila byla unikátní funkcionalistický objekt z konce třicátých let s rozlehlým anglickým parkem v sousedství Volmanovy továrny a místem, které navštěvovala honorace z celého světa. Čtyřicet let nevšímavosti proměnilo dům i se zahradou v rozpadající se objekt se zplanělým parkem a zahrádkářskou kolonií místo bývalého sadu. Ve své době byla vila navržena jako moderní dům, vybavený regulovaným ústředním vytápěním, kvalitním technickým zázemím a luxusními materiály, mnoha druhy mramorů, detailů provedených v chromu, nerezu a exotických dřevech.

 

Původní unikátní design rekonstrukci nebránil
Pozdně funkcionalistická architektura objektu do sebe absorbovala prvky expresionismu, pod vlivem pozdního období tvorby Le Corbusiera, vazeb autorů na českou sochařskou školu a romantických vizí J. Volmana se stala dominantou přilehlého břehu Labe. Hladké, ortogonální objemy jsou protínány konvexními křivkami prostupujícími domem, doplňovány organickými detaily. Vila se můstky a lávkami “rozkračuje” směrem do parku, ve kterém je usazena. Obdivuhodné je i umístění stavby a respekt k navazující přírodní kompozici.  Architektura ukazuje syntézu jednotlivých proudů evropské moderny z počátku 20. století i význam a sílu české první republiky. Výzvu návrhu rekonstrukce přijala architektonická a inženýrská kancelář Tichý a Kolářová, s.r.o., a realizovala jí podle projektu, který byl připravován více než 15 let.

 

Citlivá rekonstrukce využila moderní technologie
Vzhledem k historické hodnotě objektu byly provedeny stavebně-historické a restaurátorské průzkumy zaměřené na ověření používaných materiálů, dále výpočet prostupu tepla, kondenzačních pásem a posouzení kritických detailů metodou 3D pole s následným návrhem opatření poskytujících dostatečnou ochranu historických konstrukcí a umožňujících současně obnovení obvodového pláště tvořeného z velké části zavěšeným travertinovým obkladem.


Bouraných konstrukcí bylo minimum. Nejvíce v suterénu, kde došlo k odstranění novodobých dělících konstrukcí školkové umývárny. Většími zásahy do původních konstrukcí bylo vybourání dvou dveřních otvorů v témže podlaží. Odstraněny byly dále všechny nepůvodní nášlapné podlahové vrstvy a obklady stěn. Z původních technologií nebylo zachováno nic. Nové stavební prvky byly pouze doplněný výtah v místě severní lodžie, nové využití původně hospodářských prostor v suterénech a řada technických zlepšení zejména v oblasti kamenných obkladů, oken a balkonů.





Licence Creative Commons

www.casopisstavebnictvi.cz podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora | Neužívejte dílo komerčně | Nezasahujte do díla 3.0 Unported
.

RSS
© 2007