Zpět na archiv čísel

Stavebnictví 08/2024

V čísle 08/2024 časopisu Stavebnictví si můžete přečíst například tyto články:

 

Záchrana kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

Článek se věnuje záchraně a obnově kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, který společně se zámkem tvoří jeden z nejcennějších barokních areálů v České republice. Stavební práce, které skončily na podzim roku 2022, řešily nápravu havarijního stavu této kulturní památky. Projekt získal titul Stavba roku 2023 a Zlatá jeřabina 2022.

 

Slová a ilustrácie k rekonštruovanému areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave

V prosinci 2022 byl slavnostně otevřen rekonstruovaný areál Slovenské národní galerie v Bratislavě. Text informuje o rekonstrukci, obnově, revitalizaci, přestavbě a přístavbě, recyklaci, záchraně, transformaci, přeformátování, znovuzrození … z pohledu architekta, člena autorského kolektivu. (foto: Matej Hakár)

  

Řešení nedostatečného odvodnění svahu za restaurací Nebozízek v Petřínských sadech

Úbočí Petřína jsou nasycena podzemní vodou, která přímo ohrožuje stabilitu celého petřínského svahu. V minulých staletích zde bylo vybudováno několik desítek podzemních štol, které mají za účel jímat tuto vodu a bezpečně ji převádět do kanalizační sítě, popř. do Vltavy. Článek popisuje řešení havárie jedné z odvodňovacích štol v oblasti restaurace Nebozízek. (foto: Jan Kamenický)

 

Smaragdová kniha a Zlaté zásady FIDIC

Smaragdová kniha FIDIC byla vytvořena pro uspokojeni poptávky odborné veřejnosti po smluvním vzoru, který by specificky pojednával tunely a podzemní stavby. Jedná se o první smluvní vzor FIDIC, který vyžaduje a explicitně používá Geotechnical Baseline Report (GBR) jako nástroj pro řízení nepředvídatelnosti a rizik plynoucích ze základové půdy.

·     

Další číslo časopisu Stavebnictví vyjde 10. září 2024.